افزایش بروز مسمومیت با متانول در کشور همزمان با پاندمی کووید ۱۹، پیامد انتشار شایعات و اخبار نادرست در فضای مجازی
نخستین مورد فوت ناشی از کووید ۱۹ در ایران در بیست و نهم بهمن ماه ۱۳۹۸ از قم گزارش شد و در کمتر از یکماه این بیماری در سراسر کشور گسترش یافت.
همزمان با شیوع بیماری در کشور، موج شایعات و اخبار نادرست در اینترنت و شبکه های مجازی نیز در مورد آن شکل گرفت که منجر به شکل گیری خسارات و تلفات انسانی بیشتر شد. در مقاله ای که توسط جناب آقای دکتر سلطانی نژاد عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی در ژورنال the international journal of occupational and environmental medicine به چاپ رسیده، به بررسی آماری مسمومیت های ناشی از مصرف متانول همزمان با پاندمی کووید ۱۹ در کشور پرداخته شده است.
در مقاله فوق به این نکته اشاره شده است که انتشار توصیه های اشتباه مبنی بر تاثیر نوشیدن یا غرغره کردن مشروبات الکلی بر پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹، باعث افزایش مصرف این مشروبات در کشور گردید.
از آنجاییکه طبق قانون و اصول مذهبی، توزیع این مشروبات در کشور غیرقانونی میباشد، عمده نوشیدنی های الکلی از طریق قاچاق و یا بصورت دست ساز و تحت شرایط غیر استاندارد تهیه و در بازار سیاه به فروش میرسند. سودجویان برای کسب منفعت بیشتر به جای اتانول از متانول یا الکل صنعتی در محصولات خود استفاده میکنند.
در همان هفته های آغازین پاندمی، سازمان پزشکی قانونی کشور از افزایش موارد مسمومیت با متانول موجود در مشروبات الکلی تقلبی و همچنین افزایش نرخ مرگ و میر ناشی از آن در سراسر کشور خبر داد که در دهه های گذشته در کشور بی سابقه بوده است. بطوریکه تنها در یکماهه اول اپیدمی کرونا در کشور، میانگین نرخ مرگ و میر ناشی از مسمومیت با متانول دو برابر نرخ فوت ناشی از کووید-۱۹ گزارش گردید.
جزئیات بیشتری از آمار مربوط به تلفات و مصدومین ناشی از مصرف مشروبات تقلبی در اسفند ماه ۱۳۹۸ در مقاله مذکور بیان شده است.

مسمومیت با متانول در کشور همزمان با پاندمی کووید ۱۹
در چنین شرایط حساسی، اشغال تخت های بخش مراقبت های ویژه و اتلاف تجهیزات ضروری درمان بیماران کووید ۱۹، برای درمان موارد مسمومیت این چنینی، بار اضافی بر دوش نظام درمانی کشور وارد ساخته است. لذا افزایش آگاهی عمومی در مورد پیامد های مصرف نوشیدنی های تقلبی موجود در بازار سیاه از اهمیت بالایی برخوردار است.
با توجه به اینکه هنوز درمان قطعی این بیماری و واکسن مورد تایید برای آن وجود ندارد، فعلا روشهای پیشگیرانه مانند فاصله گذاری اجتماعی و توجه بیشتر به بهداشت فردی و عمومی تنها راه برای کنترل این بیماری می باشد.
*Methanol Mass Poisoning Outbreak: A Consequence of COVID-19 Pandemic and Misleading Messages on Social Media. Soltaninejad, Kambiz. Int J Occup Environ Med; ۲۰۲۰ Mar 30. DOI: ۱۰٫۳۴۱۷۲/ijoem.2020.1983