به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی سعداله مرادی معاون پژوهشی مرکز در اولین کنگره ملی تروما با ارائه سخنرانی با عنوان " بررسی آماری مرگ و میرهای ناشی از تروما در کشور ( طی دهه ۸۰ )" بیان کرد:
ﺗﺮوﻣـﺎ ﭼﻬﺎرﻣﻴﻦ ﻋﺎﻣﻞ ﻣﺮگ اﻧﺴﺎن در ﺟﻬﺎن ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ. و بر اساس آمارهای جهانی، ﺣــﺪود ۶۳% مرگ های ناشی از تروما ﺑــﻪ ﻋﻠــﺖ آﺳﻴﺐﻫﺎی ﻏﻴﺮﻋﻤﺪی و بقیه ﻣﻮارد (۳۷%) ﺑﻪ ﻋﻠـت آﺳـﻴﺐﻫـﺎی عمدی رخ داده است.
وی متذکر شد، طبق پیش بینی سازمان جهانی بهداشت (WHO) تا سال ۲۰۲۰ حوادث ناشی از تصادفات (Road Traffic Accidents) به تنهایی دومین علت سال های از دست رفته زندگی در سراسر جهان خواهد بود.
آقای مرادی به طور مختصر نتایج پژوهش خود را این گونه بازگو کرد :
در دهه هشتاد ( ۱۳۸۹-۱۳۸۰) جمعاً ۳۹۹٫۱۵۱ نفر در ایران به خاطر تروما جان خود را از دست داده اند که ۸۰ درصد متوفیان مرد و ۲۰ درصد مابقی زن بوده اند.
به طور متوسط در دهه هشتاد سالیانه به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر از جمعیت ایران ۵۸ نفر به خاطر تروما از بین رفته اند.
بیشترین تعداد موارد مرگ ناشی از تروما در این دهه مربوط به سال ۱۳۸۲ با ۴۴،۶۰۶ نفر می باشد.
حدود ۶۰ درصد مرگ های ناشی از ترومای کشور در دهه هشتاد، مربوط به مرگ های ناشی از حوادث رانندگی بوده است. که به طور مجزا استان های تهران (۵۸،۲۶۶ نفر) و خراسان (۳۸،۷۴۶ نفر) بیشترین مرگ های ناشی از تروما در دهه ۸۰ را داشته اند و همچنین استان های سمنان (۸۶٫۹ نفر) و کرمان ( ۸۰٫۱ نفر) بیشترین قربانیان را برحسب ۱۰۰ هزار نفر جمعیت داشته اند.
معاون پژوهشی مرکز خاطر نشان کرد، رویداد سالانه حدود ۴۰ هزار مرگ در اثر تروما که عمدتا در نیروی جوان و فعال جامعه رخ می دهد، سال های از دست رفته عمر بسیاری را بر کشور تحمیل می نماید. بنابراین لزوم توجه جدی به موضوع تروماها و تخصیص منابع بیشتر به آن ها با هدف کاهش خسارات جانی و مالی کاملا مشهود است و نسبت متفاوت شاخص ها در هر استان بیانگر الزام برنامه ریزی های متفاوت و متناسب با هر منطقه است.
وی با اشاره به احتمال بروز آسیب های اجتماعی متعاقب فوت افراد و سرپرستان خانوار، لزوم مداخله نهادهای ذیربط در جهت کاهش تبعات منفی این امر را بسیار حائز اهمیت دانست و افزود با توجه به قابل پیشگیری بودن بسیاری از موارد مرگ متعاقب تروما، توسعه و تجهیز بیشتر مراکز تروما و امداد رسانی به موقع و انتقال مستقیم بیماران به این مراکز نقش بسزائی در کاهش مرگ ها دارد.
مرادی در پایان سخنرانی خود گفت: سازمان پزشکی قانونی محل ارجاع سالانه حدود ۴۰ هزار مرگ ناشی از تروما است که همکاری نهادهای ذیربط در تشکیل بانک اطلاعات داده ها و لینک این اطلاعات به اطلاعات سایر مراکز از جمله بیمارستان ها، پلیس و … مجموعه ای ارزشمند جهت شناخت و بررسی علل و عوامل آن و زمینه اتخاذ تصمیمات مبتنی بر پژوهش را فراهم خواهد نمود و چنین بانک داده ای ابزاری بسیار سودمند جهت مداخله سازمان های ذیربط می باشد.
قابل ذکر است ﺗﺮﻭﻣﺎ (Trauma) ﻭ ﻣﺘﺮﺍﺩﻑ ﺁﻥ (Injury) به ﺁﺳﻴﺐ ﺑﺪﻧﻰ اطلاق می گردد که ﺩﺭ ﺍﺛﺮ ﻣﻮﺍﺟﻬﻪ ﺣﺎﺩ ﺑﺎ ﺍﻧﺮژﻯ ﺧﺎﺭﺟﻰ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻳﺎ ﻏﻴﺮﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺁﺳﺘﺎﻧﻪ ﺗﺤﻤﻞ ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻚ ﺑﺪﻥ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ ﺍﻃﻼﻕ ﻣﻰ ﺷﻮﺩ. ﺩﺭ ﺑﺮﺧﻰ ﻣﻮﺍﺭﺩ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻏﺮﻕ ﺷﺪﮔﻰ، ﺧﻔﮕﻰ ﻭ ﻳﺦ ﺯﺩﮔﻰ ﺍﻳﻦ ﺁﺳﻴﺐ ﺩﺭ ﺍﺛﺮ ﻛﺎﻫﺶ ﻳﻜﻰ ﺍﺯ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﺣﻴﺎﺗﻰ ﺑﺪﻥ ﻣﻰ ﺑﺎﺷﺪ.
ﺁﺳﻴﺐ ﺑﺪﻧﻰ ﻣﻰ ﺗﻮﺍﻧﺪ ﻋﻤﺪﻯ ﺷﺎﻣﻞ ﺧﺸﻮﻧﺖ (Violence) ﻭ ﻏﻴﺮﻋﻤﺪﻯ ﺷﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎﺩﻓﺎﺕ ﺟﺎﺩﻩ ﺍﻯ، ﻣﺴﻤﻮﻣﻴﺖ، ﻏﺮﻕ ﺷﺪﮔﻰ، ﺳﻘﻮﻁ ﻭ ﺳﻮﺧﺘﮕﻰ ﺑﺎﺷﺪ.