رییس واحد مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات پزشکی قانونی، با اشاره به اینکه ترکیبات داروهای ترک اعتیاد عطاری ها شامل ترمادول، کدئین، دیفنوکسیلات و … اعتیاد آور هستند، گفت: داروهای ترک اعتیاد باید تحت نظر پزشک و با دوز مشخص تجویز و مصرف شود چرا که استفاده از داورهای ترک اعتیاد عرضه شده در عطاری ها بر اساس آنالیز صورت گرفته در پزشکی قانونی عوارضی را به همراه دارد که ممکن است موجب مرگ افراد شود.
به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل سازمان پزشکی قانونی کشور دکتر محمدرضا قدیر زاده در نشستی با عنوان بررسی ترکیبات داروهای ترک اعتیاد عرضه شده در عطاری ها در جمع خبرنگاران گفت: داروهای ترک اعتیاد عرضه شده در عطاری ها ترکیبات استانداردی ندارند و این داروها در ایران آن هم در کارگاه های زیرزمینی تولید می شود. ترکیبات دارو های ترک اعتیاد عطاری ها که با عنوان گیاهی عرضه می شود عمدتاً شیمیایی است و تنها از اسانس های گیاهی برای طعم دادن به آن استفاده می شود.
وی ادامه داد: در روزهای اول مصرف، داروهای گیاهی ترک اعتیاد عطاری ها اثر بسیار خوبی بر فرد معتاد می گذارد اما به مرور فرد باید میزان مصرف داروها را افزایش دهد و بنابراین این داروها نه تنها موجب ترک نمی شود بلکه عوارض جبران ناپذیری را برای فرد مصرف کننده ایجاد می کند.
دکتر قدیرزاده با اشاره به خطرات مصرف ترمادول یادآور شد: در سال گذشته وزارت بهداشت ورود و توزیع این دارو را محدود کرد اما متاسفانه امروز با پدیده قاچاق ترمادول مواجه هستیم. از سویی دیگر شاهد توزیع داروی متادون در عطاریها هستیم در حالی که مصرف متادون بدون تجویز پزشک عوارضی همچون مرگ را در فرد به دنبال خواهد داشت.
وی تأکید کرد: بر اساس گزارش های غیررسمی در برخی عطاریها حتی مواد مخدر هم خرید و فروش می شود، خواستار نظارت جدی بر عطاری ها و برخورد با متخلفان این حوزه شد.
این کارشناس اظهار داشت: با توجه به خطرات استفاده از داروهای ترک اعتیاد بدون دستور پزشک لازم است معتادان تنها تحت نظر پزشک و مراکز درمان اعتیاد نسبت به ترک اقدام کنند تا با روی آوردن به شیوه های غیر مجاز با عوارض جبران ناپذیر دچار نشوند.
نظارت بر عطاری ها بر عهده وزارت صنعت است
در ادامه دکتر محمود خدادوست رییس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی خاطرنشان کرد: مجوز فعالیت عطاری ها توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و تحت نظر صنف عطاران و سقط فروشان صادر می شود و نظارت بر فعالیت آنها نیز به عهده همین وزارتخانه و تیم های بازرسی آنان است.
وی خاطرنشان کرد: در مورد داروهای ترکیبی که با عنوان چاقی، لاغری، درمان اعتیاد، برخی بیماری ها و … در عطاری ها عرضه می شود نگرانی هایی وجود دارد چرا که مصرف این ترکیبات ضمن تحمیل بار اقتصادی بر نظام سلامت کشور، به مردم و جامعه نیز آسیب می رساند.
به گفته وی متاسفانه برخی افراد سودجو از اقبال مردم به داروهای گیاهی سوء استفاده کرده اند و داروهای شیمیایی را تحت عنوان گیاهی برای درمان اعتیاد و بسیاری موارد دیگر در اختیار مردم قرار می دهند در حالی که بسیاری از آنها عوارض جبران ناپذیری را به همراه دارد.
رییس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی ادامه داد: در زمان دولت دهم مصوبه ای از دولت گرفته شد که بر اساس آن توزیع داروهای ترکیبی را در عطاری ها ممنوع اعلام کردیم این مصوبه به وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز ابلاغ و با حضور نمایندگان این وزاتخانه، وزارت بهداشت و صنف عطاری ها جلسات و کارگروه هایی در این زمینه تشکیل شد.
وی گفت: با توجه به عرضه دارهای غیر مجاز و غیر گیاهی در برخی عطاری ها، وزارت بهداشت این آمادگی را دارد که یک نماینده به همراه تیم بازرسی وزارت صنایع به عطاری ها بفرستد تا تخلفات آنان در حوزه عرضه داره های ترک اعتیاد و … شناسایی و زمینه برخورد با متخلفان فراهم شود.
دکتر خدادوست تصریح کرد: با توجه به مصوبه موجود خلاء قانونی در این زمینه وجود ندارد اما باید نسبت با شناسایی و برخورد با عطاری های متخلف اقدام کرد.
وی با اشاره به اینکه در سال های اخیر برخی عطاری ها بدون مجوز دایر شده اند، ادامه داد: عطاریها تنها مجاز به عرضه مفردات (گیاهان دارویی) هستند بنابراین عرضه هرگونه فراورده و داروی ترکیبی در عطاری ها غیر مجاز است.