مرگ ناشی از خودکشی عمدا و توسط خود شخص رخ میدهد و تعداد آنها در زنان بیشتر است. مـرگی کـه ناشی از خودکشی عمـدی و توسط خود شخص رخ میدهد، اقدامی آگاهانه در جهت نابودسازی خود میباشد. روشنترین دلیل آن مشکلات پیچیــده انسـان نیـازمندی اسـت کـه برای رهـایی از مشـکلات خـود، خودکشـی را بـه عنوان بهترین راه حل انتخـاب میکنـد. خودکشـی بی معنی نیست بلکه راهی برای رها عملی اتفاقی و شدن از یک مشکل یا بحران است کــه شـخص را به طور شدید رنج میدهد. خودکشی بــا نیازهـای درمـــاندگــی، بـرآورده نشـده، احسـاس یـاس و فشار روانی غیر تعارضهای دوگانه در زندگی و قابل تحمل رابطه مستقیم دارد. بــه نظـر میرسـد خودکشی، یک اقدام فردی است که امکان دارد از در بـروز آن عوامـل جـانب شـخص سـر بزنـد و اجتماعی نیز نقش اساسی دارند.
عواملی که باعث افزایش خطــر خودکشی میگردد شامل: افکار خودکشــی و یــــا برنامهریزی در مــورد اقدامــات خودکشی، بیماری روانی فعال (همچون افسردگی شـدید، سایکوز، اختلال دو قطبی)، مصرف مواد مخــدر یا الکل، سابقه قبلی از تلاش بــرای خودکشـی و اختلال شدید در ارتباطات بین فردی است. خودکشی یک نوع خشونت مخرب است که بیشترین قربانیــان آن را زنـان تشـکیل میدهند. میزان اقدام به خودکشـی در زنـان ۳ برابـر مردان است ولی میزان موفقیت در مردان ۴ برابر زنـان میباشـد. مـیزان اقـدام بـــه خودکشــی در زنان،۳/۴ نفر به ازای هر ۱۰۰۰۰۰ زن میباشد که ۵/۰ %کل مرگ و مــیر زنـان را شـامل مـیگـردد. خودکشی در زنان بیوه، مطلقه و دارای وضعیــت اقتصادی نامناسب، بیشتر است. انواع روشهــای اصلی مورد استفاده بــرای خودکشـی بـه ترتیـب عبارتند از: استفاده از اســلحه، دارزدن و خفه کردن، مسمومیت، خودزنی، پرتـاب از بلنـدی، و خودســـوزی البته شایعترین روش مورد استفاده برای خودکشی در زنان، مسمومیت دارویی به صورت قرص و خودسوزی است.
تعدادی از تحقیقات نشــان میدهـد افـرادی کـه دسـت بــه خودکشــی میزننــد دارای پنــج مشـخصه عمـده میباشـند:
مشـکلات عمـده بـــا همسر، وجود یک فرد جدیـد در زنـدگـی (همسـر دوم)، وجود بیماری در یکی از اعضای خـانواده، وجود یک بیماری شدید جسمی در فرد، شکسـت عاطفی. همچنین افرادی کــه اقـدام بـه خودکشـی میکنند دارای سابقه مشکلات مزمن در ارتباط با ازدواج، فرزنـدان، شـغل، مسـایل مـالی، مســـایل بهداشتی و اعتیاد هستند. دو سوم از افراد متأهل دارای مشکلات زناشویی میباشند. به طور کلــی مشـکلات مزمـن اجتمــاعی همچــون اختلافــات زناشـویی، طـــلاق، بیکــاری، خانوادههــای پــر جمعیت، بدهی و سابقه زندان در میان افرادی که دست به خودکشی میزنند شایع است. مـیزان اقـدام بـه خودکشـی در زنـــان بیشتر است. بیشـترین علت خودکشی مربــوط بـه تنشزاهـای محیطـی، اختلافات زناشویی، تــهمتهای ناموسـی، ازدواج تحمیلی و مشاجرات خانوادگی میباشد.
و در نتیجه خشونت خانوادگی و اختلافـات زناشـویی از علل مهم اقدام بــه خودکشـی در میـان زنـان است. آمـوزش مـهارتهای زنـدگـی، شناسـایی موارد خشــونت خـانوادگـی، ارایـه راهکارهـای مناسـب در حـل مشـکلات خـانوادگـی، معرفــی دستگاههای حمایتی به مددجو، ارجاع و پیگیری از جمله اقداماتی است کــه می توان در جهت کاهش مــوارد اقـدام بـه خودکشـی در زنان متأهل انجام شود.